Dag 11,12,13,14&15: Lago de Atitlan & Antigua - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Kelly en Ralf - WaarBenJij.nu Dag 11,12,13,14&15: Lago de Atitlan & Antigua - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Kelly en Ralf - WaarBenJij.nu

Dag 11,12,13,14&15: Lago de Atitlan & Antigua

Door: Ralf en Kelly

Blijf op de hoogte en volg Kelly en Ralf

01 Augustus 2008 | Guatemala, Antigua

Het heeft even geduurd, maar hier zijn we weer...

Inmiddels vanuit Guatemala. Maandagochtend (dag 11) zijn we om 8uur vertrokken vanuit San Christobal met een shuttlebus richting het dorpje Panajachel aan Lago de Atitlan. Dit was een zware, lange bustocht. We zouden eigenlijk 's middags om 15.00 uur aankomen, maar het werd 17.00 (en toen kwamen we er ook nog achter dat er nog een uur tijdsverschil was tussen Mexico en Guatemala, dus eigenlijk waren we gewoon 3 uur te laat). Toen we met de bus vanuit Mexico aankwamen bij de grens met Guatemala moesten we allemaal uit de bus (inclusief onze bagage) onze paspoorten laten stempelen in 'gedeelte Mexico' toen lopend de grens over en het paspoort wederom laten stempelen in, inmiddels, Guatemala (en hier natuurlijk ook meteen voor betalen). Eenmaal in Guatemala werden onze spullen in een ander (veel minder goed) busje geladen en konden we weer verder.... Blijkbaar mogen de busjes en ook de chauffeurs uit Mexico niet rijden in Guatemala en andersom. Wel heel apart dat je nog maar net een paar meter over de grens bent (in dezelfde straat) en meteen het verschil ziet en een andere sfeer ervaart. (Overigens hebben ze hier ook tuc-tucs) Guatemala is duidelijk veel minder ontwikkeld, armer en chaotischer. De wegen hier zijn dramatisch (grote gaten en stukken weggeslagen) en de stoepen in de 'main street' evenzo... van de categorie 'breek-je-enkel-voorzichtig'. Toen we aankwamen in Panajachel (dit is een dorpje waar toch relatief veel buitenlanders komen) en werden afgezet in het 'centrum' / 'main street' hebben we echt onze ogen uitgekeken... echt anders. Nadat we een hotel hadden gevonden (150 Quetzales per nacht = ongeveer 18 Euro!!) zijn we naar het kratermeer gelopen en zagen daar nog net de zon achter de vulkanen verdwijnen....erg mooi gezicht en we mogen (bleek achteraf) ook erg blij zijn dat we dit nog zo mee hebben mogen pikken. Vervolgens zijn we wat gaan eten en wat ons hier opviel is, dat als je je eten niet helemaal opkrijgt ze het weer meenemen de keuken in en vervolgens helemaal voor je inpakken in bakjes met zilverfolie eroverheen zodat je het kan weggeven aan de kinderen op straat... inmiddels is ons gebleken dat ze dat hier overal doen. Helaas zijn er veel kinderen op straat die vragen om geld en om eten (ze gaan ook niet naar school) simpelweg omdat er niet voldoende geld is.

De volgende ochtend (dinsdag, dag 12) zijn we om half 6 opgestaan om de zonsopgang te zien, maar helaas... bewolkt en we waren waarschijnlijk ook iets te laat... nog maar weer even slapen. Om 9uur werden we opgehaald en hebben we een lake-tour gedaan. Een dagje met de boot over het meer en ondertussen deden we de drie andere dorpjes/stadjes aan die aan het meer lagen. San Marco, San Pedro en Santiago de Atitlan. Het meer is een heeeeeeeeeel groot kratermeer. Het is nu omgeven door drie vulkanen die ontstaan zijn uit de vroegere vulkaan. Het meer is nu 18 bij 8 kilometer en 300 meter diep, maar de krater zelf is dus veel groter. Helaas zitten we in het regenseizoen dus we hadden niet zo heel veel geluk met uitzicht. San Marco is een dorpje wat nog heel authentiek is (en oud, troeperig). De toeristen die er wel komen zijn een hele specifieke groep mensen, nl. mensen die er speciaal komen om te mediteren. In San Marco schijnen deze mensen hier een bepaalde speciale en krachtige energie te voelen... Het volgende dorpje was San Pedro, hier hebben we gezien hoe koffie wordt 'gemaakt'. Het proces is ons hier uitgelegd en ze hebben de machines laten zien en we konden vervolgens ook koffie (van hier) proeven en natuurlijk ook kopen... Het laatste dorpje, Santiago, is een stuk groter dan de andere twee en hier wordt ontzettend veel geweven (en dan de traditione kleden en kleding van de Tz'utujil Maya's). De vrouwen doen met de hand kleine stukken en de mannen werken hier (overigens voor het eerst deze vakantie dat ik ook mannen heb zien werken!!) met de grotere weefmachines. Toen weer terug naar Panajachel waar het verder de hele middag knetterhard geregend heeft... koud dus. Door de bewolking ook weer geen mooie view over het meer... We hebben vroeg gegeten en lagen om 9 uur onder de wol.

Dag 13 (woe.) zijn we 's ochtends om kwart voor 5 uitgegaan (wij dachten, we geven niet op, de aanhouder wint), maar helaas zat het weer ons niet mee. Door de bewolking geen zon. Na ons ontbijt werden we om half 10 opgehaald voor de busrit naar Antigua. Deze was gelukkig maar 2,5 uur. Een erg gezellige en mooie koloniale stad, die zeker geen representatief beeld geeft voor heel Guatemala. Het is hier schoon, mooi en relatief goed onderhouden. Erg veel ruïnes van mooie gebouwen die zijn verwoest tijdens de aardbeving van 1773. Wel zijn ze veel aan het restaureren en opknappen. Ons onderkomen hier heet Posada (herberg) Asjemenou.....;-) We hebben erg gelachen om de naam... We hebben 's middags even wat door de stad gelopen, wat dingen geregeld en koffie gedronken met een collegaatje van mij (Kelly), heel toevallig dat je allebei op hetzelfde moment aan de andere kant van de wereld bent.

Dag 14 (donderdag) zijn we 's ochtends om 8uur vertrokken met een bus richting de vulkaan de Pacaya. De vulkaan is 2550 meter hoog en is actief. Er zijn meerdere vulkanen in de omgeving (zelfs van 4000 meter hoog, maar niet alles is veilig om te beklimmen in verband met overvallen en andere feestelijke dingen). In totaal telt Guatemala 32 vulkanen, waarvan er 5 actief zijn. We hebben de Pacaya beklommen tot ongeveer 150 meter onder de krater... Wij waren graag tot het topje gegaan, maar volgens onze gids was het absoluut niet veilig omdat de vulkaan continu kleine uitbarstingen heeft. De lava waar we op stonden was 3 weken oud en op sommige plaatsen zo knetterheet dat je het bijna niet kon verdragen. Onze gids had marshmallows meegenomen en die kon je op bepaalde plekken tussen de lava steken en als je dat langer deed dan een paar seconden kwamen ze er compleet verbrand weer uit... Op de terugweg hebben we ergens halverwege gelunched (met allemaal eten van hier...) en eenmaal beneden konden we weer terug in de bus richting Antigua. Hier hebben we 's avonds gezellig wat gegeten met Ellen (mijn collega) en daarna zijn we naar Asjemenou gegaan.

Vanochtend (vrijdag, dag 15) hebben we nog wat dingen bekeken in Antigua, koffie gedronken en gelunched. Nu zitten we even de website bij te werken en zometeen gaan we met een shuttlebus richting Guatemala City, omdat we vandaaruit vliegen naar Flores (bovenin Guatemala, ligt bij de ruïnes van Tikal). Deze busreis zou anders 12 uur zijn en daar hadden we echt geen trek in... Voor 78 Euro zijn we er nu met 50 minuten vliegen! We komen hier om 18.15 uur aan en dan zoeken we even snel een hotel en gaan slapen, want we moeten er vannacht om half 3 uit, omdat we om 3uur worden opgehaald voor onze Tikal sunrisetour.

Oh ja... nog even dit: Ralf heeft hier in Guatemala 0,0 bereik, dat even voor de mensen die hem gesmst hebben en niks terug hebben gehad... Zelf heb ik wel bereik, maar blijkbaar ontvang ik ook lang niet alles en ook niet alles wat ik verstuur komt over. Maar goed... ik blijf het proberen...

Hasta la vista!

• 01 Augustus 2008 - 21:27

Gerard En Annie:

Nou, het was het wachten waard. Jullie beleven heel wat. Leuk voor ons om bij te blijven. Zeker nu het met sms ook niet helemaal lukt. Prachtige foto's.
    xxx

• 01 Augustus 2008 - 22:29

Yvonne, Ted En Kevin:

Hoi Kelly en Ralf, wel sneu dat kinderen van de overblijfselen van toeristen moeten leven., je zou bijna minder eten zodat er voor hen meer overblijft. als je de foto van de herberg ziet begrijp ik waarom jullie moesten lachen.de foto's van de natuur zijn prachtig, maar jullie moeten er wel vaak heeeeeel erg vroeg uit!! (zeker in een vakantie)
    en Kelly leuke kleding!! koop er wat van, voor straks in nederland.

groetjes en tot de volgende keer.

• 02 Augustus 2008 - 10:28

Jeroen:

Ha Ralf en Kelly,

echt geweldige verhalen. Het is net een boek vol avonturen die je telkens leest. Ongelooflijk wat je in een korte tijd allemaal kunt meemaken, lijkt me super. Je leert echt dingen die je hier nooit mee zult maken. Ik ben echt geen lezer, dat weten jullie, maar dit lees ik met heel erg veel plezier haha! Ik kijk uit naar jullie volgende verhaal. Ik krabbel wel weer, dat is denk ik wat makkelijker dan smsen, aangezien jullie beide vrij moeilijk te bereiken zijn. Heel veel plezier nog, en doe het vooral wel rustig aan daar, want je weet maar nooit. Groeten, je kleine broertje Jeroen haha. Toedeledoki!

• 02 Augustus 2008 - 18:39

Ria En Hennie:

Super mooi verhaal en wat een armoede als je het leest en de foto's ziet.Ralf en Kelly hier in Zwitserland is ook alles goed dagelijks mooie bergwandelingen en genieten van de geweldige natuur. Het is natuurlijk geen vergelijk met wat jullie allemaal zien en inderdaad zoals meerderen laten weten wel erg vroeg op. Maar ja dit soort vakanties zijn natuurlijk ook anders. Heel veel plezier nog samen. xxx pa en ma.

• 02 Augustus 2008 - 21:22

Iwan En Debbie:

Hallo actievelingen,

Jullie benutten echt ider uurtje van de dag. Als we de foto's bekijken en de verhalen lezen kunnen we ons goed voorstellen dat jullie niets willen missen. Maar... een dagje relaxen kan ook best lekker zijn!

Kel, die kleding staat je goed, slankt mooi af.

Heel veel plezier en tot jullie volgende verslag.

Liefs Iwan en Debbie

• 03 Augustus 2008 - 09:50

Dieter-Joyce-Daan:

Hallo vakantiegangers!

Wat maken jullie een geweldige reis zeg! Wij dachten even kijken hoe het met de globetrotters gaat maar jeetje er staan al zoveel verhalen op jullie site dat we er toch even een keer echt voor moeten gaan zitten. Heel veel plezier nog en geniet er van maar dat zit wel goed als wij jullie zo zien. Wij hebben nu ook lekker vakantie. Tot gauw. Groetjes en een dikke knuffel van Daan!

• 03 Augustus 2008 - 13:29

Rieneke:

Ik ben net terug van vakantie en heb net een uur al jullie verhalen zitten lezen! Jullie zien en beleven echt veel! Echt heel leuk om te lezen allemaal.

Nou geniet weer van alle nieuwe ervaringen die jullie vast weer gaan opdoen en ik blijf jullie volgen!

Rieneke

• 04 Augustus 2008 - 08:38

Jeroen En Lins:

Ha Kell en Ralf!

Wederom een leuk reisverslag. Erg mooi wat jullie allemaal zien en ervaren. Toch wordt het nou ook tijd om even "echt vakantie" te vieren. Er zijn daar zat mooie bountystranden, geniet daar ook maar lekker van!

Jammer dat het zo bewolkt is, maar de foto van de zonsondergang is écht een plaatje.

Volgens mij gaan jullie vandaag of morgen duiken, dus veel plezier daarmee en zorg dat je goed op je "buddy" let ;)!

Groetjes, Lins & Jeroen

• 04 Augustus 2008 - 09:21

Bas:

Toe maar weer!!!
    Even een weekje weg geweest vissen simpel aan de hennesee samen met: Paul,Martin en Robert... Kom ik terug zet de computer aan en gelijk weer 2 vette verhalen en een partij supermooie foto's!!! Echt geweldig wat jullie zien en beleven daar... Ook wel grappig dat volgens mij al die maya-kinderen op elkaar lijken... Als je dan soms die filmpjes op discovery ziet en jullie foto's: 1 pot nat, haha... Ben alweer nieuwschierig naar de volgende belevenis!!!
    Veel plezier en genietze!!! Tot de volgende mail!!!