Dag 23 t/m 28: Bwejuu & Dar es Salaam
Door: Ralf & Kelly
Blijf op de hoogte en volg Kelly en Ralf
02 Juli 2009 | Tanzania, Dar es Salaam
Het is hier nu 19uur en over een uurtje worden we opgepikt door de taxi die ons naar het vliegveld van Dar es Salaam brengt. Om 23uur (22uur Nl'e tijd) vliegen we en normaal gesproken komen we dan morgenvroeg om 7uur aan op Schiphol.
Wat hebben we de afgelopen zes dagen gedaan? Voor ik daarmee begin eerst nog even dit. Na ons vorige bericht van vrijdagavond -wat veel langer duurde dan verwacht- moesten we eigenlijk nog terugfietsen naar Bwejuu. Gezien het feit het vloed was ging dat sowieso niet over het strand, dus moesten we over de weg. Maar inmiddels was het al meer dan een uur donker en meerdere mensen hadden ons sterk afgeraden om in het donker zelf te gaan fietsen of wandelen. Er zat dus niets anders op dan een taxi nemen, maar er moesten ook twee gehuurde mountainbikes mee!! De terugweg naar Evergreen Bungalows was een ervaring op zich! Achterbanken plat, mountainbikes achterin en Ralf en ik allebei verkrampt voorin. Ik met m'n hoofd vast tegen de voorruit! Het enige wat ik dacht was... oh, als ie nou moet remmen vlieg ik er dwars door!
Zaterdag (dag 23) hebben we onze eerste duik gemaakt in de Indische Oceaan. Heerlijk om weer te doen en een mooie duik. Een tweede duik zat er vandaag niet in in verband met de getijden... we moesten ook nog terug met de boot en het werd eb. Qua weer hadden we 's middags meer geluk, waar het 's ochtends erg bewolkt was klaarde het na de middag op en dusz... ja wat doe je anders op de stranden van Zanzibar... hebben we heerlijk in het zonnetje gelegen.
Zondag was het baggerweer!! Het heeft de hele ochtend onophoudelijk gestortregend tot en met 14 uur en verder was het de hele middag bewolkt. Gadver, daarvoor waren we toch niet naar Zanzibar gekomen... "tja, erg ongebruikelijk voor deze tijd" kregen we te horen. Nou ja, we besloten maar een fikse strandwandeling te maken. Bijna drie uur later kwamen we voldaan terug en hebben we 's avonds heerlijk gegeten. Toen we naar bed gingen deden we een mindere ontdekking. We hadden hier en daar al wel wat ratten zien lopen (dat schijnt in heel Tanzania een behoorlijk probleem te zijn), maar 's nachts hadden we op het dak -dachten we- ook al de hele tijd geluiden gehoord en ik sliep al een paar nachten slecht. "Vogels" zei Ralf. Maar de aangevreten tas van Ralf bewees dat dat helaas niet het geval was. Geen fijne nacht.
Maandagochtend weer duiken. We zouden er vandaag wel twee maken, maar toen we na de eerste duik weer boven kwamen bleek de wind zo aangewakkerd dat de golven tot vijf meter hoog waren en de stuurman moeite moest doen om onze Dhow er veilig doorheen te loodsen. Erwin (eigenaar van Evergreen en tevens duikinstructeur) gaf aan dat het te riskant zou zijn om nog een keer drie kwartier naar beneden te gaan, omdat de golven alleen maar hoger zouden worden en het gevaar van kapseizen groter zou zijn. Tja.. dat ging dus nergens over. De terugweg was dan ook een hele onderneming. Ralf werd bijna uit de boot geslingerd en de golven sloegen over en in de boot. We waren dus eerder terug dan verwacht, maar het weer was goed, dus lekker lezen op het strand.
De hele nacht van maandag op dinsdag heb ik klaar wakker gelegen van al het geritsel om me heen. Ralf lag rotsvast te slapen. Ik was haast zeker van het feit dat er ratten om het bed en in de kamer liepen. Ik durfde ook niet uit bed, want ik ben zo blind als een vink zonder mijn lenzen dus er zat niet zo heel veel anders op dan wachten tot de morgen was aangebroken. 's Ochtends snel uit bed, verder nergens meer aan gedacht, totdat Ralf zei "oh...Kel, dit ga je niet leuk vinden.... maar kijk hier eens...." Nou... mijn nieuwe rugzak compleet opengevreten aan de onderkant... kapot! En één grote ravage. Toen was ik er helemaal klaar mee! Erwin gaf aan mijn rugzak te willen vergoeden en een hutje beneden voor ons te hebben... Die zitten niet onder het 'houten' dak en daar is geen probleem... Meteen alle spullen overgepakt en toch nog 1 nacht goed geslapen! Deze dinsdagochtend zouden we weer gaan duiken, maar helaas. Te veel wind, te hoge golven. Voor woensdagochtend gold helaas hetzelfde. Jammer maar helaas. Hebben deze laatste anderhalve dag dus in de zon gelegen. Woensdagmiddag werden we om 14 uur opgehaald en naar Stone Town gebracht waar onze boot om 16uur zou vertrekken naar Dar es Salaam waar we om 18.15 aankwamen. Ondanks mijn tabletjes tegen zeeziekte kreeg ik toch last... En als -waar je ook maar kijkt- iedereen om je heen ligt te kotsen ga je je ook niet veel beter voelen en doe je bijna mee. Gelukkig ging dat net goed. Uiteraard had Ralf weer nergens last van! Met de taxi naar het Peacock Hotel. Ik was helemaal kapot (waarschijnlijk ook door een veel te grote hoeveelheid dramamine op één dag) en om 21.30 lagen we op één oor.
Vanochtend hebben we heerlijk ontbeten en zijn daarna Dar es Salaam te voet gaan verkennen. We hadden de Insight Guide en de Lonely Planet goed bestudeerd, dus wij fanatiek aan de slag. Dar Es Salaam is sinds 1973 niet meer de officiele hoofdstad van Tanzania (nu is het Dodoma), maar uit alles blijkt dat het nog steeds het handels- en bestuurlijke centrum is. Net als bijna iedere andere grote stad, was het een jewelste van stinkende uitlaatgassen en als die er niet waren een nog veel ranzigere stank! Die overigens zijn hoogtepunt bereikte toen we de vismarkt bezochten. Hier worden elke ochtend de vangsten schoongemaakt en later, in een ander gedeelte, geveild. En daar liepen we met onze blote benen en geslipperde voeten tussendoor terwijl mannen met slangen de betonnen vloeren schoonspoten! Wel leuk om te zien. Na nog wat bezienswaardigheden te hebben bezocht hadden we het rond 14.30 wel bekeken en hebben we nog lekker twee uurtjes in de zon gelegen aan het zwembad van het hotel. Net lekker gedouched, zometeen nog even wat eten en dan helemaal klaar voor vertrek! End of holiday en maandag gewoon weer aan het werk!
Leuk dat jullie ons gevolgd hebben. Wij hebben het met veel plezier gedaan! Tot spreeks!
02 Juli 2009 - 16:57
Gerard En Annie:
Nou het zit er op voor jullie. Ondanks een paar tegenvallers de laatste week, hebben jullie, zoals de foto's laten zien toch lekker kunnen relaxen en duiken.
Goede terugvlucht en tot morgen.
xxx -
02 Juli 2009 - 17:40
Frank & Karin:
De tijd vliegt voorbij...! Ondanks de tegenvallertjes, toch 'n topvakantie gehad lijkt me! Goede terugreis en tot snel! Vanaf volgende week hebben wij vakantie, dus ik zou zeggen, kom snel 'n x langs om alle verhalen live te vertellen inclusief foto's natuurlijk!
Liefs Frank & Karin -
02 Juli 2009 - 18:37
De Hoevetjes:
Zo te zien zijn jullie lekker bijgekleurd en uitgerust.Jammer dat jullie niet zovaak konden duiken dan jullie hadden gewild.We wensen jullie een hele goede terugreis en tot morgen.
Erwin Karin Sharon en Nick -
02 Juli 2009 - 20:32
Bas:
Pssst Kelly der zit nog een rat in je tas!!!
Een hele goede terugreis en tot snel. Groeten uit Borne -
02 Juli 2009 - 22:46
Jaap:
Vond het leuk te lezen en zien wat jullie hebben meegemaakt, top! -
03 Juli 2009 - 00:59
Lins En Jeroen:
Lieve Kell en Ralf,
Als het goed is zitten jullie nou in het vliegtuig naar huis, hopelijk hebben jullie een goede reis gehad. Een mooi verhaal, maar wat verschrikkelijk van die ratten!! Ik denk dat ik werkelijk niet goed zou worden. Wel een super mooi bounty strand daar op Zanzibar, jammer dat jullie niet veel hebben kunnen duiken.
Geniet van het weekend (want in Nl is het ook mooi weer heb ik gehoord)!
Liefs, Lins en Jeroen -
03 Juli 2009 - 05:28
Nienke!:
Ieeeh die ratten....!!!:-(
Als het goed is net geland & op naar tukkerland!
Welkom thuis & tot snel!
Zo hier nog ff aan het werk, bijna weekend!
Dikke kus! -
03 Juli 2009 - 09:17
Bas:
Super!!!
Kan niet anders zeggen!!!
Maar Ralf ze zeggen dat ik op Swinkels lijk, Maar bij dat fotomomentje van jullie, 2 druppels water haha... Tot snel ben benieuwd naar de verhalen die jullie nog te vertellen hebben! greetz lowkeboer