Dag 23 t/m 28: Hazyview, Johannesburg & Mauritius
Door: Kelly en Ralf
Blijf op de hoogte en volg Kelly en Ralf
04 November 2011 | Mauritius, Grand Baie
Vandaag doen we het lekker rustig aan. We staan pas om 8.30 op, even onder de douche door gerend, richting ontbijt om daarna de auto te pakken naar Hazyview waar we nog even relaxt op het terras (wel overdekt, het motregent, maar dat gaat Mauritius vast goed maken ;-)hebben gezeten bij Kuka: lekker bakje koffie / thee en echt super lekkere brownies met vanille ijs! Beetje gelezen, geinternet en toen weer richting Geckolodge om onze spullen in de auto te pakken en uit te checken.
Om 12.45 zitten we in de auto richting Johannesburg. We zijn onderweg nergens gestopt (nou ja, behalve bij de verschillende tolpoortjes uiteraard!) en we komen iets voor vijven aan bij O.R. Tambo International Airport, het vliegveld dat op 30km.afstand van Johannesburg ligt. Auto ingeleverd met een km.stand van iets meer dan 3300 km. Tel daar bij op de km.stand van de vorige huurauto (1620km) en dan kom je op ruim 4900 km. die we hebben afgelegd in de Hyundai i20 ;-) Vervolgens hebben we ons naar het Airport Grand Hotel laten brengen. Toen we hier wat wilden eten, kregen we keurig de uitgebreide menukaart voorgeschoteld en toen ik vervolgens wilden bestellen zegt de mevrouw: "tonight we only do sandwiches". Ze waren de keuken aan het verbouwen.... niet te geloven. Uiteindelijk is het nog gelukt om pasta te kunnen bestellen, maar of we daar achteraf gezien nou zo blij mee moesten zijn?!
Lekker op tijd onder de wol, want morgen moeten we om 6.50 kant-klaar staan voor de shuttle die ons naar het vliegveld zal brengen.
Dag 24 (maandag 31 oktober)
Vroeg uit de veren! 5.45 staat de wekker, maar dat is ook de laatste keer deze vakantie, dus dat is het goede nieuws. Het valt ons wel op de we een ontzettende bende aan spullen meeslepen en die doos met wijn is nou ook niet bepaald handzaam te noemen. Maar goed, alles op een karretje gepakt en het wordt in de shuttle geladen en om 7.15 staan we op het vliegveld. Nog even naar de apotheek, we hebben allebei last van 1 oor. Ralf hoort niks, want het zit verstopt en ik kan mijn oor de hele vakantie al niet klaren. Tot nu toe heb ik me daar niet zo druk over gemaakt, maar we gaan natuurlijk duiken dus daar moet verandering in komen. Bovendien was het opstijgen en landen met onze laatste vlucht ook bepaald geen pretje. Daar werden we natuurlijk verschrikkelijk een poot uitgetrokken. Dus hele backpack weer open, want ik had wel spul bij me!!
Om 9.40uur gaan we de lucht in. Dat is Zuid Afrikaanse tijd en dat is momenteel 1 uur later dan in Nederland. Het tijdsverschil met Mauritius is nog eens een twee uur extra. Het is 4 vliegen, dus we landen 15.40 lokale tijd. We moeten aardig wat papieren invullen en moeten ook best even in de rij staan op de luchthaven van Mauritius. Nog even geld pinnen (roepies) en dan stappen we in de taxi die al voorstaat. Het is inmiddels 16.45 uur en normaal gesproken is het een goed uur rijden van de luchthaven (geheel in het zuiden van Mauritius) naar het noorden waar wij zitten. Het duurt wat langer, want we zitten op een ongunstig tijdstip, we rijden door Port Louis (de hoofstad) en deze is niet verstoken van files. We komen om 18.25 aan bij Coin de Mire iets boven Grand Baie en Pereybere, het hotel waar we de komende dagen zullen verblijven.
We hebben onderweg genoeg tijd gehad om om ons heen te kijken en ook de taxichauffeur had er overduidelijk zin in om ons iets meer te vertellen over zijn land. Mauritius behoort, net als het naburige eilandje Rodrigues -dat klein Mauritius wordt genoemd- en La Reunion -dat 160 km. verderop ligt en een officieel departement van Frankrijk is-, tot de eilandengroep de Maskarenen en ligt ongeveer 800km voor de kust van Madagaskar (en zelfs 2000 km.
voor de Oost-Afrikaanse). Onderweg vallen ons een aantal dingen op, waaronder de hoeveelheid aan zeer kleurrijke tempels die we zien. Op Mauritius komen iets van 100 verschillende religies voor, maar het meest voorkomend zijn toch wel het hindoeïsme, boeddhisme, christendom en islam. Maar de kleurrijke tempels vallen voor ons het meest in het oog en er schijnt ook nog een klein stukje India op Mauritius te zijn met een tempelcomplex en het meer Grand Bassin ervoor waarvan het water net zo heilig is als de Ganges. Onderweg zien we ook veel, heel veel suikerrietvelden en dit is dan ook, samen met de textielindustrie en inmiddels het toerisme de belangrijkste bedrijfstak.
In onze boekjes hebben we natuurlijk al gelezen dat Mauritius naast stranden en een prachtig blauwe zee ook veel natuurschoon te bieden heeft en we zien inderdaad ook een heel mooi bergachtig landschap met de Pito als hoogste punt met haar 825 meter. Een van de bergtoppen lijkt volgens de taxichauffeur op het hoofd van KingKong en Ralf is het helemaal met hem eens.... zal wel.
Verder is Mauritius een winkelparadijs (toch geen tijd voor, bovendien is het allerheiligen en allerzielen en dat is hier nogal groots, dus alles zal dicht zitten), wordt er ongeveer elke watersport beoefend die je je maar kan bedenken en is het echt een relaxoord met om de zoveel meter een andere spa.
We worden zeer vriendelijk ontvangen bij het hotel, met warme natte handdoekjes, cocktails en bladiebladie. Maar wij willen eigenlijk gewoon naar onze kamer en daarna vooral naar het strand om hier nog een glimp van op te vangen voor het helemaal donker is! Het is een erg mooi complex en de kamers zijn ruim en netjes, maar het geheel is allemaal wel wat groter dan we hadden verwacht. Houden we niet zo van, dus dat vinden we jammer. Het strand is prachtig, maar niet zo prachtig als de bedoeling was. Oke, we zijn intussen natuurlijk ook verwend, want het water is bijna onecht blauw en helder en de kustlijn is omgeven met koraal, maar het strand zelf is nogal smal en gewoon niet zoals we het verwacht hadden. Blijkbaar is dat in Trou au Biches anders (dat blijkt later ook zo te zijn), maar omboeken lukte niet meer. Als klap op de vuurpijl was het eten echt niet te bikken. En dat vond ik niet alleen, Ralf ook niet en die zegt niet snel iets... Mmh... dat was toch wel echt een dompertje, maar we hadden geen zin om onze afsluiter te laten bederven, dus even andere invalshoek nemen en morgen zal het ongetwijfeld net als vandaag heerlijk weer zijn en daar gaan we optimaal van genieten!
Dag 25 - 28 (dinsdag 1 november)
De wekker staat pas om 8.30 en om 9 uur zitten we in aan het ontbijt. Het is nu al warm! Als we naar het strand lopen om twee ligbedjes te veroveren zien we dat dat niet nodig is... alles is leeg, omdat er nog geen zon is. Hmm... niet dat we hier zijn om te bakken, maar een beetje een gezond kleurtje zou leuk zijn en we hebben de zon ook nog niet zo heel gek veel gezien de afgelopen weken, dus we gaan terug gaan dan maar aan het zwembad liggen. Daar houden we allebei niet van, maar is nu wel even de beste plek! Lekker lezen en nixen. Ondanks dat ik Ralf 100 keer gewaarschuwd heb en hij zich heeft ingesmeerd met factor 30 en 50 is het toch raak... het resultaat mag er rond het middaguur al wezen: zo rood als een kreeft! De zon heeft hier extreem veel kracht. Rond 12.30 lopen we even terug naar onze kamer met eigen terrasje waar we even wat lunchen. Nadat we gisteravond ontdekt hebben dat 1 kopje koffie 5 Euro kost en gezien hebben dat 1 broodje ham-kaas 10 Euro kost zijn we extra blij met de boodschappen die we gister onderweg nog even gauw hebben gehaald!
Als we richting strand lopen komen we langs de Spa van het hotel en reserveren lekker een uur sportmassage voor ons allebei. Heerlijk op het strand gelegen tot goed half vijf, toen even snel onder douche gesprongen, verkoelend spul op Ralf zijn rug gesmeerd (anders kan hij natuurlijk never nooit niet van de massage genieten) en om 17 uur liggen we allebei op de massagebank... genieten... en soms ook niet, maar dat hoort erbij ;-)
's Avonds een beetje op tijd gegeten en niet al te laat onder de wol.
Dag 26 (woensdag 2 november)
We staan om 8 uur op en de ochtend is ongeveer gelijk als die van de dag ervoor. Maar na de lunch gaan we vandaag niet het strand op, maar huren we twee fietsen om een stuk om het eiland te fietsen. We slaan eerst rechts af, dat betekent verder naar het noorden en we komen al vrij snel tot de ontdekking dat fietsen hier niet de meest veilige bezigheid is. Er is eigenlijk 1 hoofdweg om het eiland heen (je hebt ook geen andere optie) en daar wordt echt knetterhard gereden. Ik word een aantal keren door een lokale bus ingehaald terwijl ik uiterst links rij en dus niet meer kan uitwijken en hij rechts op 20 cm. afstand langs me heen zoeft... Niet echt een lekker gevoel. We stoppen op een aantal punten en als we zo'n uurtje gefietst hebben draaien we om. Het uitzicht wordt minder en de weg wordt nog gevaarlijker. We passeren Coin de Mire (overigens genoemd naar het gelijknamige eilandje dat hier voor de kust ligt) en fietsen door Pereybere. We zien ook hier veel duikscholen we besluiten maar eens bij eentje stoppen om wat vergelijkend warenonderzoek te doen zeg maar. Ralf heeft gisterochtend tijdens het ontbijt aan de dame bij het hotel gevraagd wat het duiken kost als we met hen mee gaan... wat we verwacht hadden: 50 Euro per duik. Toch hebben we het gevoel dat dat misschien nog wel anders kan. Dat blijkt ook zo te zijn, de dame vertelt ons dat als we ieders 3 duiken maken het komt op 25 Euro per duik. We kijken rond, de uitrustingen zien er goed en professioneel uit en de eigenaar schijnt zelf mee te gaan, maar die komt over een half uurtje terug. Nou, die willen we zelf nog wel even spreken, dus we fietsen eerst door naar Grand Baie wat er erg gezellig uit ziet en we stoppen bij een tentje aan het strand om hier wat te eten en te drinken. We stappen weer op de fietsen en stoppen nog bij een plaatselijk vismarktje aan het strand waar het knetterdruk is en fietsen terug naar de duikschool. De eigenaar neemt de opties met ons door qua divesites en samen komen tot overeenstemming. Omdat we niet zoveel tijd hebben op Mauritius besluiten we maar 1 dag te gaan duiken en dan gelijk 3 duiken te doen, ipv meestal het gebruikelijk 2. Dat was eerst ook onze bedoeling geweest, 2 x 2, maar we willen ook nog gewoon relaxen, dus omdat vrijdag alweer onze laatste dag is leggen we het meteen vast voor de volgende dag.
We fietsen terug naar het hotel, douchen, eten en dan... jaja, duizenden. Ralf had twee pakjes kaarten meegenomen en hij had er aanvankelijk totaal geen zin in, maar hij heeft verloren, dus hij zei... morgen weer he...?! Ik neem natuurlijk wel revanche ;-)
Dag 27 (donderdag 3 november)
We staan op om 6.45 en om 7.45 worden we opgehaald. We zitten om 8.30 op de boot en ik ben natuurlijk zo ellendig moe van dat stomme tabletje tegen zeeziekte dat ik ze voor de zoveelste keer afzweer. Om goed 9 uur laten we ons voor het eerst achterwaarts van de boot afvallen om goed 45 minuten onder water te zijn met een maximale diepte van 30 meter. Het was voor beide weer even wennen, maar wel weer heerlijk. Het water hier is echt glashelder, dus je hebt een geweldig zicht. We zien niks nieuws, maar wel heel veel mooie kleurrijke koralen en vissen. Een uur en veertig minuten later duiken we voor de tweede keer en deze keer zien we onder andere een wrak van een schip dat in 1987 is gezonken... erg mooi met veel vissen erin en eromheen. Om .... springen we deze vakantie voor het laatst in de Indische Oceaan en omdat het een wat ondiepere duik is speelt de zon door het water en geeft leuke figuurtjes op de zeebodem en verlicht de koralen en vissen waardoor ze nog intenser van kleur zijn. Om 17 uur zijn we terug bij het hotel en we zijn eigenlijk allebei best moe van het duiken, dus we gingen dit verhaal toch maar niet meer plaatsen. Lekker lang douchen, want we hadden het best koud gekregen, eten en natuurlijk nog een potje gekaart... ;-)))
Dag 28 (vrijdag 4 november)
Vanochtend zijn we belachelijk laat opgestaan. De wekker stond geloof ik om 7.50, maar pas een goed uur later rolden we ons bed uit... hadden we gewoon zin in.
Een dagje rust heeft de huid van Ralf goed gedaan en om 10.15 liggen we aan het zwembad met onze leesboeken, flessen water en af en toe zoeken we de schaduw op omdat het dan niet te doen is van de hitte en als uiterste: een plons in het zwembad. Er zijn hier ook wel wat gezinnen met kinderen en daarvoor hebben ze blijkbaar ballen in het zwembad gelegd. Ze zijn zo groot als een handbal en totaal kindonvriendelijk, want ze zijn heel zwaar. Maar goed, als er even geen kinderen in de buurt zijn vinden wij het wel leuk om een potje keihard heen en weer te gooien. Ralf had vanochtend blijkbaar bedacht dat hij ook wel eens een omhaal in het water kon proberen.... Dat ging keihard en de bal zoefde ongeveer een meter of 7 over het water, rakelings langs het hoofd van een papa die met z'n kind aan het spelen was. Ik stikte zo ongeveer van het lachen en besloot mezelf maar even onder te dompelen en toen Ralf weer boven water was vroeg hij met een onnozel gezicht of het een mooie omhaal was... 'is ie gelukt?' Af en toe zijn we dus zelf net een stelletje kinderen ;-)
We hadden vanochtend na het ontbijt nog een massage willen reserveren, maar dat kon alleen om 13 uur, niet echt gunstig tijdstip, maar toch maar vast gezet. Later bedachten we dat dat eigenlijk a-relaxed was, dus afgezegd en na lunch richting strand. Hier heerlijk gelezen, gedommeld en van het uitzicht genoten.
Consequentie is wel dat we eigenlijk maar bar weinig van het eiland hebben gezien, wel jammer, want er zijn nog beslist een aantal highlights die de moeite waard zijn, maar daarvoor zijn we hier gewoon te kort. Doel was relaxen en dat paste er gewoon niet bij. Keuzes maken dus en dit dagje niksen was toch echt nog wel heel lekker.
Morgen hebben we nog de ochtend en worden om 13uur opgehaald. Als het goed is zijn we zondag rond 13 uur (27 uur later) weer in Twente, dus dat is nog wel even een hele tour!
Oh ja: we hebben ook bar weinig foto's gemaakt hier. Ook niet onderwater... sorry!
We posten nog wel een berichtje als we weer op Nederlandse bodem zijn!
04 November 2011 - 19:04
T,Y En K:
Hoi Kelly en Ralf,
Toch nog weer een redelijk druk schema gehad, gezien wat jullie allemaal al weer hebben gedaan.
dacht dat jullie alleen gingen relaxen de laatste week.
Ik zie helaas nog maar 2 foto's maar het uploaden zal wel even duren, zie het morgen wel.
Voor morgen goede reis en tot zondag.
05 November 2011 - 06:41
T&T&r:
Heeee lieve avonturiers,
Wij denken volop aan jullie, zeker nu het reizen er weer aan komt...
Toch wel weer heel spannend voor het thuisfront...
Doe heel rustig aan en voorzichtig! Let extra goed op elkaar (én de piloot)...
Hele lieve knuffels!
Tho & Tess en "grote" Ravi -
05 November 2011 - 09:32
Ria En Hennie:
Goedemorgen Kelly en Ralf
Jammer dat het er bijna opzit maar voor ons mooi dat jullie weer terugkomen.
Heerlijk genoten de afgelopen dagen van de zon,zee,strand en duiken heerlijk.
Een hele goede reis en ot morn
05 November 2011 - 12:33
Jeroen & Lins:
Lieve Kell en Ralf,
Leuk verhaal en leuke foto's! Het is inderdaad jammer dat je niet alles kunt zien en doen wat je wilt, maar relaxen is ook erg fijn en eigenlijk zelfs nodig.. Mooi dat alles goed is gegaan met jullie oren, zodat lekker duiken toch mogelijk was.. Ik snap dat voor jullie de reis nog wel langer had mogen duren, maar hier vinden we het toch ook wel heel fijn dat we zondag weer vertrouwd met zn allen aan de patatjes van Jan Patat zitten! Reis voorzichtig, let op elkaar en tot zondag!
Liefs Lins & Jeroen -
05 November 2011 - 19:20
Gerard En Annie:
Nou erg leuk om het laatste verslag te lezen, maar het is nog mooier om het morgen van jullie allemaal zelf te horen. Op dit moment zitten jullie te wachten op het vliegveld. Dat is een minder leuk onderdeel, maar na zo'n prachtige reis makt dat niet meer uit.
Goede vlucht en tot morgen.
xxx -
06 November 2011 - 09:17
Milou En Jeroen:
Ha breur en Kelly,
Als ik dit bericht typ, dan zijn jullie waarschijnlijk alweer geland in Nederland. Heb vanochtend maar even de tijd genomen om het laatste verslag te lezen en om alle foto's ook nog even weer te bekijken. Het zijn ronduit geweldige belevenissen van jullie en allemaa super om te lezen. Wellicht hebben jullie zelf natuurlijk ook nog leuke aanvullende verhalen die we ook allemaal willen horen. Wij hopen jullie snel te spreken en dan kunnen we mooi even bijkletsen.
Zoë kan ook niet wachten om jullie te zien. Haha.
Gr. Milou en Jeroen -
06 November 2011 - 11:07
De Bolschers!:
Ha lieverds, met het typen van dit bericht zijn jullie als het goed is onderweg naar Tukkerland.
We hopen dat jullie een goede vlucht hebben gehad!
Straks een heerlijk welkom in Twente.
Ben erg benieuwd naar de onderwaterwereld.
We zullen het allemaal in geuren&kleuren van jullie horen!
Tot volgende week zaterdag, fijn om jullie weer in het echie te zien!
Dikke kus uit Borne!
Thanks voor de mooie verslagen, zo zijn wij ook een beetje op vakantie geweest! ;-)
08 November 2011 - 11:31
Sas En Bas:
Back in town! Erg leuk om jullie verhalen te lezen, en foto's al te zien, maar ook zin om jullie er live over te horen vertellen later deze week hoor! Goh, gaat dat snel he, zo'n vakantie.. jullie hebben wel ontzettend veel gezien en meegemaakt, erg lekker zeg.
Bis snell, kus!