Dag 4&5: Las Cataratas do Iguaçu - Reisverslag uit Foz do Iguaçu, Brazilië van Kelly en Ralf - WaarBenJij.nu Dag 4&5: Las Cataratas do Iguaçu - Reisverslag uit Foz do Iguaçu, Brazilië van Kelly en Ralf - WaarBenJij.nu

Dag 4&5: Las Cataratas do Iguaçu

Door: Ralf & Kelly

Blijf op de hoogte en volg Kelly en Ralf

26 Augustus 2010 | Brazilië, Foz do Iguaçu

Gisterochtend (25e) vertrokken we om 8.15 om met de taxi naar de luchthaven van Rio te gaan. Net als op de heenweg kwamen we wederom langs de Favelas, dit zijn de sloppenwijken van Rio. We zijn er niet meer aan toegekomen om deze te bezoeken (dit kan je trouwens alleen maar georganiseerd doen, omdat het anders te gevaarlijk is), maar het is ontzettend triest om te zien. Deze favelas omringen de hele stad en er wonen naar schatting ongeveer 3 miljoen (!) mensen!

Goed, dat was het wat Rio betreft. Op de luchthaven nog even een stoelmassage genomen, vervolgens een redelijk goede vlucht gehad en we zijn gistermiddag rond 12.30 uur geland op de luchthaven van Foz do Iguaçu. Nadat onze taxichauffer annex gids (die zich schromelijk in de tijd had vergist, want hij was 45 min. te laat) ons naar het hotel had gebracht om onze spullen te dumpen zijn we direct door gegaan naar de watervallen, of op zijn Portugees (en ook Spaans overigens), Las Cataratas!

Even wat feitjes op een rij:
- de watervallen zijn maar liefst 2,7 km. lang;
- de hoogste is 90 meter hoog. Dit is de Garganta del Diablo, of terwijl De Duivelskeel, die bestaat uit 14 watervallen;
- in totaal zijn er 275 watervallen;
- er wordt 6,5 mln liter water per seconde verplaatst;
- de watervallen zijn breder dan de Victoria- en hoger dan de Niagarawatervallen;
- de Iguaçuwatervallen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en zijn genomineerd voor de nieuwe benoeming van de zeven wereldwonderen;
- de watervallen eindigen in het mega stuwmeer bij de 9 km. lange Itaipudam (die tot voor kort de grootste was van de hele wereld). Hiermee wordt voorzien in 20% van de totale energiebehoefte van Brazilië en 80% van die van Paraquay;
- de watervallen bevinden zich op de grens van Argentinië en Brazilië (de rivier doorkruist ook Paraquay).

Zo, hebben jullie ook nog iets geleerd van onze reisverslagen ;-) Gistermiddag zijn we dus naar het Braziliaanse gedeelte geweest. De watervallen liggen in een groot nationaal park wat voornamelijk bestaat uit subtropisch regenwoud. Dit is veel groter aan de kant van Brazilië. Behalve water zie je hier dus ook bijzondere vegetaties, ongelofelijk veel vlinders en veel vogels. We zijn hier bij het begin begonnen en hebben dus door het regenwoud gelopen langs de bijna 3km. lange watervallen, de één nog overweldigender dan de ander en met schitterende uitkijkpunten. Totdat we bij de Duivelskeel aankwamen. Daar zie je deze 14 watervallen ongeveer op de helft van hun hoogte (aan de Argentijnse kant sta je helemaal bovenaan). De kracht is zo immens… Ze hebben hier een soort van loopbrug ingebouwd (vraag me niet hoe) en daar kan je overheen om zo nog meer in het midden van deze waterval te komen… Kliedernat word je ervan… Het water buldert en spat, spuit en sproeit alle kanten op… het lijkt net een dichte witte mist…

Vandaag (26e) zijn we naar de Argentijnse kant gegaan. Totaal andere ervaring. Je hebt hier veel minder het overzicht, je loopt dus niet die 3 km. want je komt van de andere kant... Wel heb je er ook diverse uitkijkpunten, maar het helpt om eerst aan de Braziliaanse kant te zijn geweest, omdat je het zo beter in perspectief kunt plaatsen. We hebben eerst een paar uur door het park gelopen… het subtropisch regenwoud is erg mooi en de vele vlinders nog mooier. We hebben ze gezien in alle soorten, kleuren en maten… Van de grootte van een muntje van 5ct tot zo groot als je hand. En allerlei kleuren en creaties vleugels… Ook hebben we ´gekke beestjes´ gezien, ik weet even niet meer hoe ze heten, maar het zijn afstammelingen van de wasbeer (maar dan anders ;-)). En ook hier weer veel vogels en ook apen. Vele foto´s later waren we toe aan ons volgende ´ding´, de ´speedbootsafari´.

Helemaal gaaf… Alle kleren uitgetrokken, al onze spullen in van die speciale zakken, zwemvesten aan en gaan met die banaan, nou ja… speedboot! Waarheen? Recht de watervallen in natuurlijk… We begonnen het eerste stukje op de Iguaçurivier recht tegen de stroming in. Ons bootje maakte behoorlijk wat vaart, dus het ging voorspoedig… totdat we in de buurt van de eerste watervallen aankwamen… De motoren draaiden op volle touren en we leken wel stil te staan… Ineens was onze boot niet meer vooruit te branden… Geweldig… we bevonden ons midden in een bulderende, kolkende en draaiende watermassa en daar moesten wij doorheen om nog dichter bij de watervallen te komen… Uiteraard niet de Duivelskeel (omdat je dat niet overleeft ;-)), maar wel wat van de ´kleinere´…. We kwamen dichterbij en de gids had niets te veel gezegd…. Nat tot op het bot. Maar het was het waard…. Het was het waard om een klein beetje van die kracht van dichtbij te mogen ervaren… Helemaal gaaf, wat een kick!

Nadat we onze zwemoutfit weer hadden verruild voor wat droogs zijn we langs de rivieren omhoog gelopen waar de gids ons stond op te wachten. Hier zijn we in een soort van oud treintje gestapt die je door het park bij het ´eindstation´ brengt… de 1,1 km. lange loopbrug (over de Iguaçurivier) naar het hart, het ontstaan van de Duivelskeel. Eenmaal op het einde van deze loopbrug zie je hoe de ´rustige´ rivier (die natuurlijk een waanzinnig sterke stroming heeft) uitmond in de 14 watervallen die maar liefst 90 meter diep zijn…. Het lawaai, het kolkende ´witte´ water… echt geweldig.

Uiteraard hebben we de afgelopen twee dagen foto´s gemaakt, heel veel foto´s, maar om nog maar een beetje een indruk te hebben van de grootte, de kracht, de schoonheid… dat is niet vast te leggen op de gevoelige plaat…. Er zit voor jullie dus maar 1 ding op… het zelf beleven!

Wij vertrekken hier morgenvroeg om 4.30 (nou ja, zeg maar gerust in het holst van de nacht!) om om 6 uur richting Campo Grande te vliegen. Hier gaan we 6 dagen rond rijden met een auto en hopelijk nog veel meer mooie dingen beleven… We houden jullie op de hoogte!

• 27 Augustus 2010 - 06:02

Nienke!:

Héél toevallig, hebben we nou net gisteren in NL de hele dag een waterval gehad, ruilen? ;-)
    Kijk uit naar jullie volgende bericht! Have fun!
    X

• 27 Augustus 2010 - 06:08

Gerard En Annie:

Schitterende foto's en wat leuk dat jullie er een video bij hebben gedaan. Krijg je toch een heel goede indruk van deze overweldigende watervallen.
    Over nat worden gesproken. Dat kun je hier ook worden. Het heeft hier gisteren bijna 100 mm geregend.

Op naar de volgende locatie. Pas goed op elkaar.
    x

• 27 Augustus 2010 - 08:46

Ria En Hennie:

Kelly en Ralf een goedenmorgen. Mooi verslag en wat een mooie omgeving. geweldig om te beleven. Succes en geniet ervan.

• 27 Augustus 2010 - 08:58

Lins En Jeroen:

Wat een geweldige foto's!Echt helemaal super, kan niet wachten om ze straks thuis allemaal te zien!
    Veel plezier bij de Pantanal en we kijken uit naar het volgende verslag!
    xx

• 27 Augustus 2010 - 11:48

T&T:

He hallo!

Wat een verhalen en foto's weer zeg, dit is écht ontzettend om te zien! Maar vast nog meer om te beleven.. Het klinkt en lijkt alsof jullie er bijzonder van genieten,goed zo!

Wij hopen dat jullie gauw weer wat op de site plaatsen, zodat we jullie goed kan volgen. Maar vooral.. lekker geniet, ook van al het nieuwe wat jullie komende dagen met de auto gaan beleven.

Heel veel lieve knuffels, t&t

• 27 Augustus 2010 - 13:34

Milou En Jeroen:

Donders mooi man. Is wat anders dan kamperen in drente met een tent die helemaal verregent. Heel veel plezier nog.

Gr. Ons

• 27 Augustus 2010 - 16:15

Kampie :

Ziet er goed uit,geniet ervan.

• 27 Augustus 2010 - 17:25

Frank & Karin:

En wij vonden de Krimmler al bijzonder;), haha! Weer 'n puik verhaal, zeker wat geleerd;)! Have fun!

Xx!

• 27 Augustus 2010 - 17:51

Iwan En Debbie:

Khad mijn mail een aantal dagen niet gecheckt en jullie eerste verslag gemist. Ik had nu mooi wat leesvoer. Wat een geweldige verhalen! Dat jullie daar nog tijd voor hebben tijdens de drukke maar zeer indrukwekkende reis. Nog maar een week onderweg en nu al zoveel gezien. Vooral de foto's van de watervallen! Wat een geweldige foto's!

Hier alles rustig. We bellen als we leuk nieuws hebben.

Geniet er van.

Liefs Iwan en Debbie

• 27 Augustus 2010 - 18:24

De Hoevetjes:

Wat een geweldige foto's!
    met het verslag erbij krijg je toch wel een beetje idee hoe het is,
    Veel plezier op het volgende avontuur en geniet ervan.

xxx van ons

• 28 Augustus 2010 - 11:31

Bas Lentferink:

Hey Ralf en Kelly, wat inheems groot en supermooi om te zien, op het moment hebben we hier een klein beetje hetzelfde: De dinkel is buiten haar sporen getreden. Veel water hier maar niet zo mooi georganiseerd als bij jullie! Maar wat mooi om ook weer de verhalen te lezen. Pas een beetje op in de sloppenwijken voor de gangsters, er was gister nog een documantaire op over de gangsters in Falava, pfff zware jongens hoor.
    Heel veel plezier nog! Groeten Bas en Ellen

• 28 Augustus 2010 - 13:55

Oma:

Ik heb de foto´s gezien ,ze zijn erg mooi.
    Ik hoop dat jullie het nog verder mooi hebben.

Groetjes van Oma

• 29 Augustus 2010 - 12:19

Sharon & Emiel:

Hee daar!

Wat een prachtige foto's!
    Die watervallen, echt super gaaf!
    We zijn benieuwd naar het volgende verslag!

Wij wensen jullie nog heel veel plezier en doe het rustig aan.

Liefs
    Sharon & Emiel!

• 29 Augustus 2010 - 19:18

Yvonne, Ted En Kevin:

Hoi Kelly en Ralf,
    Wat een prachtige natuur(kracht) en aan de foto's te zien genieten jullie ook nog van de prachtige stranden.
    veel plezier nog.

• 30 Augustus 2010 - 16:36

Bas:

Ik wil ook naar die watervallen!!!

En ik wil zo'n rose broekje!! ;)

• 30 Augustus 2010 - 17:18

Jaco En Rieneke:

Haaaa Kel en ralf!

Wat een mooie verhalen en foto's! Jullie genieten goed zo te zien! Ik kijk uit naar het volgende verslag! Heerlijk om even weg te dromen onder werktijd!

Geniet!

x van ons!

• 01 September 2010 - 06:13

T&T:

Hallo lieve zus en lieve Ralf,

Tjonge.. we beginnen jullie nu wel echt te missen hoor! Het voelt voor jullie vast niet zo. Dat is maar goed ook!

Voor ons nog 17dagen wachten, voor jullie nog 17 dagen avontuur!

Geniet er lekker van en we zien vast gauw weer wat op de site.

En denk eraan, blijf voorzichtig!

Hele lieve knuffels, t&t

• 01 September 2010 - 17:25

Martin:

Dag Ralf & Kelly,

Ik de verslagen gelezen maar jullie vermaken jullie prima. Houwe zo. Geniet ervan en veel plezier nog.